Składniki
Ciasto:- 300 g mąki
- 6 g drożdży instant Delecta
- 1 płaska łyżka soli
- 150 ml wody
- 2 litry wody
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- kilka łyżek maku Bakalland
Przygotowanie
Nazwa „bugle” może kojarzyć się z podobieństwem bugli do… pukli gęstych, mocno kręconych loków. Według innych źródeł, natomiast, wiąże się z historią i herbem Zembrzyc. Jak głosi legenda, dobrze upieczone bugle po ściśnięciu w dłoni powinny rozpaść się na cztery części.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wyrabiamy około 6 minut.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Zagniatamy znowu i dzielimy na kilka części.
- Z każdej robimy cienki wałek o średnicy około 1,5 cm i dzielimy na centymetrowe kawałki.
- Każdy kawałek rozwałkowujemy w rękach, łączymy końce i odkładamy na blachę.
- Zagotowujemy 2 litry wody w garnku, dodajemy łyżeczkę sody.
- Bugle wrzucamy na delikatnie gotującą się wodę, aż wypłyną.
- Wyjmujemy z garnka i rozkładamy na papierze do pieczenia.
- Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią.
- Lekko ciepłe dekorujemy pikami.
Smacznego!