Kujawiok - baba drożdżowa na Wielkanoc - 13
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
14
czas przygotowania:
210 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 6 g drożdży instant Delecta
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 400 ml mleka
- szczypta soli
- 2 jaja
- 50 g rodzynek Bakalland
- sól
- 1 białko
Przygotowanie
Jaja i cukier ubijaj, aż będą puszyste. Rozpuść masło, połącz z mlekiem i dodaj do masy, wsyp drożdże i sól, wymieszaj. Wsyp mąkę i wyrabiaj mikserem ciasto około 8 minut na wolnych obrotach lub ręcznie kopyścią, aż będzie gęste i zwarte. Przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Gdy wyrośnie, wmieszaj w ciasto rodzynki. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i nałóż do niej ciasto, nie więcej niż pół foremki. Odstaw przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możesz wstawić do piekarnika rozgrzanego do 40 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, posmaruj wierzch białkiem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni. Ciasto jeszcze trochę podrośnie, ale dzięki temu, że powoli zacznie się nagrzewać, nie popęka. Piecz około 40 minut.