
Rogaliki maślane nadziewane czekoladą
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
10
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe- 250 g mąki
 - 1 żółtko
 - 60 g masła
 - 25 g cukru
 - 90-100 ml mleka
 - 1 łyżeczka drożdży instant Delecta
 
- czekolada gorzka posiekana lub pasta czekoladowa
 
- 1 żółtko
 - 3 łyżki mleka
 
- 5 łyżek cukru pudru
 - 2 łyżki wody
 
Przygotowanie
Rozpuścić można nie tylko masło do wypieków. Można być też… niezwykle rozpuszczonym. Podobnie jak czekolada w pysznych maślanych rogalikach.
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
 - Rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko i mieszamy.
 - W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, dodajemy żółtko i mleko z masłem.
 - Mieszamy i wyrabiamy ciasto 8-10 minut mikserem.
 - Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrabiamy przez 3 minuty.
 - Wałkujemy ciasto na grubość pół centymetra i wykrajamy trójkątne formy.
 - W najszerszym miejscu trójkąta nakładamy trochę czekolady lub pasty czekoladowej i zawijamy w kształcie rogalika.
 - Powtarzamy tę czynność do wyczerpania ciasta.
 - Smarujemy rogaliki za pomocą pędzelka ubitym żółtkiem z mlekiem.
 - Pieczemy około 20 minut lub do momentu, kiedy się zarumienią.
 - Mieszamy 5 łyżek cukru pudru z 2 łyżkami wody.
 - Przed podaniem lukrujemy rogaliki.
 - Dekorujemy ulubionymi pikami.
 
Nie sposób oprzeć się, kiedy takie smakołyki rumienią się na talerzu.
