Kukiełki uszewskie - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 170 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Kukiełki uszewskie, nazywane „perłą uszewskiego rzemiosła”, pochodzą z miejscowości Uszew w gminie Gnojnik. Miejscowa legenda głosi, że to król Kazimierz Wielki nadał miejscu przywilej wypieku kukiełek w zamian za pomoc w dożywianiu wojsk królewskich właśnie tymi rarytasami. Kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy mikserem 6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części.
  6. Z dwóch formujemy wałki długości około 30 cm i układamy jeden obok drugiego. Każdy koniec łączymy dokładnie.
  7. Z kolejnych dwóch robimy wałki około 35-centymetrowe i zwijamy je ze sobą w spiralę.
  8. Powstałą spiralę kładziemy pomiędzy pierwszymi wałkami i łączymy końce.
  9. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut
  10. Wierzch smarujemy mlekiem, pieczemy około 35 minut.
  11. Wystudzone kukiełki dekorujemy pikami.

Nic dziwnego, że kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy