Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- ½ kostki lub 1 saszetka drożdzy instant Delecta
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml wody
- 20 ml mleka
Przygotowanie
Kukiełki uszewskie, nazywane „perłą uszewskiego rzemiosła”, pochodzą z miejscowości Uszew w gminie Gnojnik. Miejscowa legenda głosi, że to król Kazimierz Wielki nadał miejscu przywilej wypieku kukiełek w zamian za pomoc w dożywianiu wojsk królewskich właśnie tymi rarytasami. Kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160oC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy mikserem 6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Gdy ciasto wyrośnie, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 4 części.
- Z dwóch formujemy wałki długości około 30 cm i układamy jeden obok drugiego. Każdy koniec łączymy dokładnie.
- Z kolejnych dwóch robimy wałki około 35-centymetrowe i zwijamy je ze sobą w spiralę.
- Powstałą spiralę kładziemy pomiędzy pierwszymi wałkami i łączymy końce.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut
- Wierzch smarujemy mlekiem, pieczemy około 35 minut.
- Wystudzone kukiełki dekorujemy pikami.
Nic dziwnego, że kukiełki uszewskie są wpisane na listę produktów tradycyjnych.