
Kremówki
Trudność:
3 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Krem:- 500 ml mleka 2%
 - 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
 - 5 żółtek
 - 100 g cukru
 - 40 g mąki pszennej
 - 30 g skrobi kukurydzianej
 - 2 łyżeczki rumu
 - 20 g masła (temperatura pokojowa)
 - 150 ml śmietanki 30%
 
- 2 prostokątne arkusze ciasta francuskiego
 
Przygotowanie
Wiedzieliście, że w Wadowicach można kupić kremówki krakowskie, a w Krakowie… wadowickie? Jedne i drugie smakują doskonale, ale najlepsze są te przygotowane w domu.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury podanej na opakowaniu ciasta francuskiego.
 - Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
 - Gotujemy mleko z cukrem wanilinowym.
 - Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
 - Dodajemy mąkę i skrobię, dobrze mieszając masę.
 - Wlewamy stopniowo połowę gorącego mleka do miski z ubitymi żółtkami, cały czas mieszając, by dobrze połączyć składniki.
 - Wlewamy z powrotem powstałą masę do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i przypomni beszamel.
 - Przelewamy ciepłą masę do miski. Czekamy, aż się ostudzi, dodajemy masło i mieszamy.
 - Dodajemy rum i znów całość mieszamy, po czym przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
 - Ciasta francuskie pieczemy oddzielnie na blasze.
 - Ubijamy śmietanę i mieszamy delikatnie z zimną masą budyniową.
 - Przekładamy masę pomiędzy dwa arkusze ciasta francuskiego.
 - Przed podaniem posypujemy wierzch cukrem pudrem.
 - Dekorujemy ulubionym pikiem.
 
Jeśli nie posiadacie rumu, możecie go zastąpić aromatem rumowym Delecta, a dodatek mixu do śmietany Delecta przyśpieszy ubicie śmietany i zapewni jej stabilną konsystencję. Smacznego!
