Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 3 pory (tylko białe części)
- 150 g wędzonego boczku lub wędzonej szynki
- 50 g startego sera Grana Padano lub parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 jaja
Przygotowanie
Tarta z porami i boczkiem to sycące danie dla całej rodziny - najlepiej zrobić ją z dwóch porcji, niepokojąco szybko się kończy!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Boczek kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanej patelni na 1 łyżce oleju i przekładamy do miski.
- Pory myjemy i kroimy w półtalarki, lekko posypujemy solą i podsmażamy przez kilka minut na 3 łyżkach masła i 1 łyżce oleju, aż zmiękną.
- Na koniec dodajemy pory do boczku i mieszamy do połączenia.
- Śmietankę przelewamy do miseczki i mieszamy z jajami, a następnie dodajemy starty ser.
- Masę wlewamy do przestudzonego boczku i porów, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Nadzienie wykładamy na podpieczone, lekko wystudzone ciasto i wyrównujemy powierzchnię widelcem.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
- Upieczoną tartę dekorujemy pikiem.
Tarta z porami i boczkiem to pomysł stworzony dla mięsożerców - sycąca potrawa zaspokoi nawet wilczy głód. :)