Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie sernika na zimno Delecta
- 600 ml mleka
- 30 prostokątnych herbatników
- 1 opakowanie galaretki smak wiśniowy Delecta
- 350 ml wody
- 1 opakowanie polewy smak czekoladowy Delecta
Przygotowanie
Nietypowa forma? Chatka baby jagi spodoba się dzieciom. Na pewno chętnie pomogą też w jej przygotowaniu!
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak w zmniejszonej ilości wody (350 ml).
- Kiedy będzie klarowna, przekładamy ją do niewysokiej, płaskiej formy i odkładamy do stężenia.
- Gotową galaretkę tniemy na paski.
- 15 herbatników układamy na folii aluminiowej, aby powstał prostokąt o boku 3 na 5.
- Sernik przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu i wykładamy połowę masy na herbatniki.
- Krem przykrywamy drugą warstwą ciastek i wykładamy resztę masy, a na środku dokładamy pasek z galaretki.
- Ze składników formujemy domek o prostokątnym przekroju. Aby przybliżyć, jak ma wyglądać składanie ciasta - odsyłamy do przepisu krok po kroku.
- Polewę rozpuszczamy w gorącej wodzie i polewamy domek.
- Całość odkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem kroimy na plastry i dekorujemy pikiem.
Zastanawiacie się co zrobić z pozostałą galaretką? Możecie pociąć ją w kostkę i obtoczyć w posypkach Decorada, jak w tym przepisie. Ucieszą się z niej niecierpliwe łasuchy, czekające na "chatkę baby jagi".