fbpx
Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Masa czekoladowa:
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny
Nadzienie:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki masy krówkowej Bakalland
  • 2 szczypty soli
  • 1 opakowanie moreli Bakalland
Dekoracja:
  • 1 opakowanie orzechów nerkowca Bakalland

Przygotowanie

Brownie w formie babeczek można zabrać ze sobą wszędzie. Na pewno osłodzi wiele pikników i przyda się na przerwę w pracy.

  1. Morele układamy na sitku i gotujemy na parze przez około 15 minut.
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
  6. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny - po 1 łyżce ciasta, na cieście układamy po 1 moreli, a następnie babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  7. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo, wystudzoną margarynę i mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
  8. Krem czekoladowy dokładamy po 1 łyżce na wierzch każdej z podpieczonych babeczek.
  9. Całość wstawiamy na kolejne 9 minut do piekarnika.
  10. Jeżeli podczas pieczenia masa się rozleje - metalową obręczą odcinamy niepotrzebne części babeczki, nadając ciastkom ładną formę.
  11. W rondlu umieszczamy czekoladę, masło, śmietanę oraz masę krówkową i wszystko razem podgrzewamy, mieszając rózgą i doprawiając solą.
  12. Gotową polewą oblewamy wierzch babeczek i układamy podprażone na suchej patelni nerkowce. Pamiętamy o okolicznościowym piku.

Przełamana smakiem owoców słodycz czekolady przypadnie do gustu każdemu domownikowi.

Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+