Ciasto czekoladowe z galaretką i figami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g żelatyny Delecta
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
Dekoracje:
  • 3 świeże figi

Przygotowanie

Czyż na same słowa "ciasto czekoladowe" nie nabieramy ochoty na coś słodkiego? Na szczęście robi się je bardzo szybko. :)

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu pamiętając, aby przygotować ciasto z połowy porcji.
  2. Ciasto pieczemy w tortownicy i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Czekoladę topimy w rondlu, dodając do niej 50 ml kremówki.
  4. Masę wylewamy na upieczone ciasto i czekamy, aż zastygnie.
  5. Galaretkę rozpuszczamy w 800 ml wody, a następnie odstawiamy do wystudzenia i czekamy, aż zacznie tężeć.
  6. Tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzone ciasto z warstwą czekoladową.
  7. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka zacznie stygnąć.
  8. W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy wierzchnią piankę. W tym celu mieszamy w garnku mleko, śmietanę, cukier, kakao i podgrzewamy.
  9. Dodajemy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę.
  10. Ciepły płyn zdejmujemy z ognia i ubijamy ręcznym mikserem do uzyskania konsystencji pianki.
  11. Gotową masę chłodzimy, wylewamy na wierzch ciasta i dekorujemy figami.
  12. Całość wstawiamy do schłodzenia w lodówce na minimum godzinę.
  13. Po wyjęciu z lodówki dekorujemy ulubionym pikiem i serwujemy.

Dodatek galaretki i świeżych fig to dobre urozmaicenie dla klasycznego ciasta, które na pewno zasmakuje każdemu. Bo jak można nie lubić ciasta czekoladowego?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy