
Składniki
Ciasto:- 1 kg mąki
 - 200 ml mleka
 - 200 ml śmietany
 - 200 g cukru
 - 4 jaja
 - 1 białko
 - 10 g drożdży instant Delecta
 - FORMA DO PIECZENIA: garnek bez plastikowych elementów lub okrągła forma do biszkoptów
 
Przygotowanie
Tradycyjny, wypiekany dzień przed weselem korowaj to ciasto, bez którego jeszcze nie dawno nie mogło się odbyć żadne wesele!
- Wsypujemy mąkę i drożdże do miski, dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy.
 - Ubijamy białka na sztywno i wolniej ubijając, dodajemy po jednym żółtku.
 - Do jednolitej masy wsypujemy cukier i ubijamy, aż ten prawie się rozpuści.
 - Dodajemy powstałą masę do reszty suchych składników i wszystko mieszamy.
 - Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, a potem odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.
 - Dzielimy ciasto na 3 części. Z jednej formujemy kulę i wkładamy do garnka wyłożonego papierem do pieczenia, spłaszczamy ją, by przylegała do brzegów.
 - Z drugiej części ciasta formujemy wałki i splatamy po 2 ze sobą.
 - Układamy je w formie ślimaka na powierzchni pierwszej warstwy ciasta.
 - Garnek przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
 - Z trzeciej części ciasta robimy różne plecione ozdoby: warkocze, serca, ptaszki, kwiatki itp.
 - Gdy w garnku ciasto wyrośnie, układamy ozdoby na wierzchu.
 - Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni C (bez termoobiegu).
 
W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i we wschodniej części Mazowsza, a gdzieniegdzie tradycja kultywowana jest do dziś.
Dobra rada
Aby uzyskać idealny korowaj weselny, należy szczególną uwagę zwrócić na fermentację ciasta drożdżowego. Kluczowym aspektem jest odpowiednia temperatura w trakcie wyrastania ciasta – powinna wynosić około 25-30 stopni C. Upewnij się, że ciasto jest dobrze wyrobione, co zapewni jego elastyczność i jednolitą strukturę. Ponadto dodatek cukru do drożdży na początku procesu pomoże aktywować drożdże i przyspieszyć fermentację.
