Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
6
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Deser:- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
- 6 gruszek
- 1 białko
- 500 ml soku jabłkowego
- 1 szklanka wody
- sok z 1 cytryny i 1 limonki
- 1 łyżka cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 1 laska wanilii
Przygotowanie
Gruszki, owoce jesieni, z powodzeniem można wykorzystać w pysznych deserach. Gruszki na ciepło z sosem to jedna z apetycznych propozycji.
- Sok jabłkowy mieszamy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, dosładzamy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
- Gruszki obieramy, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na 5-10 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Opakowanie ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i rozwijamy, a następnie wycinamy paski o grubości około 1 cm.
- Paski ciasta smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
- Ugotowane gruszki również smarujemy białkiem, a następnie owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
- Gruszki przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie rumiane.
- Przygotowanie sosu zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
- Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy całość na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
- Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i ubijamy całość trzepaczką.
- Wymieszany krem przelewamy ponownie do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając, doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji.
- Upieczone gruszki polewamy sosem.
- Podajemy na gorąco z wbitym pikiem.
Ten pyszny, rozgrzewający deser sprawdzi się na pochmurne, jesienne popołudnie i rozgrzeje wszystkich mieszkańców. :)