Torciki pistacjowo-śmietankowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta jogurtowego Delecta
- 4 jaja
- 150 g jogurtu naturalnego
- 175 g margaryny
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 80 g obranych pistacji Bakalland oraz kilkanaście nieobranych do dekoracji
- 1 opakowanie ulubionej posypki Delecta Decorada
Przygotowanie
Szybkie torciki na jogurtowej bazie pasują znakomicie do popołudniowej kawki. I te chrupiące pistacje!
- Ciasto jogurtowe przygotowujemy według instrukcji zawartej na opakowaniu.
- Upieczone ciasto studzimy, a następnie za pomocą obręczy cukierniczej wycinamy okrągłe blaty o średnicy około 8 cm i przekrawamy w poziomie na dwie części.
- Zawartość opakowania z kremem irish cream mieszamy z mlekiem i śmietanką i miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach.
- Następnie połowę kremu odkładamy do osobnej miski, rozdrabniamy w moździerzu pistacje i mieszamy z odłożoną częścią kremu.
- Kremem bez pistacji przekładamy mini biszkopciki, a następnie kremem z pistacjami wykańczamy ciasta na zewnątrz i na wierzchu.
- Wierzch gotowych ciastek posypujemy ulubioną posypką i pistacjami.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Smak pistacji jest świetnie podkreślony przez krem waniliowy - chyba nie ma osoby, której taki słono-słodki zestaw nie zasmakuje!