Pavlova z jeżynami - przepis Małgorzaty
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 400 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- dżem (mus) jeżynowo–porzeczkowy
- jeżyny i inne świeże owoce
Przygotowanie
Czy istnieje lepszy letni deser od wytwornej pavlovej z jeżynami? Chyba nie! Krucha beza, soczyste owoce... Koniecznie musicie spróbować.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy dwie blachy wyłożone pergaminem i na każdym z kawałków pergaminu rysujemy koło o średnicy 20-22 cm.
- Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną.
- Na koniec wlewamy ocet winny i miksujemy nadal przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
- Gotową bezę rozkładamy na dwa blaty.
- Wstawiamy równocześnie obie blachy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 140oC .
- Całość pieczemy przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza zacznie delikatnie pękać.
- Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją na godzinę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
- Śmietanę wlewamy do misy, dodajemy mix do śmietany i ubijamy na sztywno.
- Porcjami dokładamy ser mascarpone i cukier puder, dokładnie miksując.
- Wystudzony blat układamy na paterze i wykładamy na niego kilka łyżek kremu.
- Na krem kładziemy warstwę dżemu jeżynowo-porzeczkowego i przykrywam drugą bezą.
- Na wierzch drugiego blatu wykładamy kolejną warstwę kremu i układamy świeże owoce.
- Dekorujemy pikiem.
Wspaniały smak w każdym kęsie.