
Pavlova z jeżynami - przepis Małgorzaty
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 6 białek
 - 250 g drobnego cukru do wypieków
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 1 łyżka octu winnego
 
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
 - 400 ml śmietany 30%
 - 250 g serka mascarpone
 - 2 łyżki cukru pudru
 - dżem (mus) jeżynowo–porzeczkowy
 
- jeżyny i inne świeże owoce
 
Przygotowanie
Czy istnieje lepszy letni deser od wytwornej pavlovej z jeżynami? Chyba nie! Krucha beza, soczyste owoce... Koniecznie musicie spróbować.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
 - Przygotowujemy dwie blachy wyłożone pergaminem i na każdym z kawałków pergaminu rysujemy koło o średnicy 20-22 cm.
 - Białka ubijamy na sztywno, a następnie cały czas ubijając dodajemy cukier zmieszany z mąką ziemniaczaną.
 - Na koniec wlewamy ocet winny i miksujemy nadal przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
 - Gotową bezę rozkładamy na dwa blaty.
 - Wstawiamy równocześnie obie blachy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 140oC .
 - Całość pieczemy przez około 1,5 – 2 godziny, aż beza zacznie delikatnie pękać.
 - Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ją na godzinę do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
 - Śmietanę wlewamy do misy, dodajemy mix do śmietany i ubijamy na sztywno.
 - Porcjami dokładamy ser mascarpone i cukier puder, dokładnie miksując.
 - Wystudzony blat układamy na paterze i wykładamy na niego kilka łyżek kremu.
 - Na krem kładziemy warstwę dżemu jeżynowo-porzeczkowego i przykrywam drugą bezą.
 - Na wierzch drugiego blatu wykładamy kolejną warstwę kremu i układamy świeże owoce.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Wspaniały smak w każdym kęsie.
