
Naturalna słodycz - orkiszowy tort karpatkowy
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
 - 1 szklanka mąki orkiszowej
 - 250 ml wody
 - 125 g margaryny
 - 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
 
- 500 ml mleka
 - 200 g masła lub margaryny
 - 250 g czerwonych porzeczek
 - 50 g cukru
 
Przygotowanie
Ten kto powiedział, że tort nie może być zdrowy, smaczny i szybki w wykonaniu z pewnością nie znał przepisu na orkiszowy tort karpatkowy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220oC (bez termoobiegu).
 - Trzy tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
 - Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i mąkę orkiszową, rozcierając masę.
 - Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut.
 - Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy do tortownic, cieniutko rozsmarowując na papierze.
 - Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
 - Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy.
 - Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
 - Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
 - Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody.
 - Owoce blendujemy i przecieramy przez sitko na gęsty, gładki mus.
 - Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy 1/2 przygotowanego kremu.
 - Na krem wykładamy miejscami 1/2 musu porzeczkowego i za pomocą wykałaczki lub widelca kreślimy kółka, aż powstaną wzory.
 - Przykrywamy kolejną warstwą ciasta i powtarzamy czynność z kremem i musem.
 - Na wierzchu kremu układamy ostatni blat, wykładamy krem i wieńczymy tort musem i owocami.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Samo zdrowie w każdym kawałku tortu.
