Szybki tort z owocami lata - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Krem:
  • 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
  • 100 ml schłodzonego mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
Dekoracja:
  • sezonowe owoce (maliny; borówki; czerwona porzeczka)

Przygotowanie

Lato najlepiej uczcić iście letnim deserem, takim który od pierwszego kęsa smakuje jak promyk słońca. Co powiecie na szybki tort z sezonowymi owocami prosto z krzaczka?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Okrągłą formę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku biszkopta mieszamy z jajami i 80 ml wody (nieco większa ilość niż rekomendowana na opakowaniu), aby biszkopt był bardziej wilgotny.
  4. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 35 minut.
  5. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia w formie.
  6. Zawartość torebki z kremem miksujemy z mlekiem i śmietanką do momentu, aż krem zrobi się prawie sztywny.
  7. Biszkopt przecinamy na 3 części.
  8. Każdy z blatów przekładamy 3 łyżkami kremu i składamy w tort.
  9. Polewę topimy w kąpieli wodnej.
  10. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową i przyozdabiamy ulubionymi owocami.
  11. Owoce prószymy cukrem pudrem i wykańczamy listkami mięty.
  12. Dekorujemy pikiem.

Smak lata na talerzu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy