Zielona sałatka ze szparagami, szpinakiem i groszkiem cukrowym
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Na sałatkę:- wiązka zielonych szparagów
- 4 garści szpinaku baby
- ½ filiżanki groszku cukrowego
- 7 truskawek
- 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
- 10 g masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamico
- sól; pieprz
Przygotowanie
Szparagi to jedne z najpyszniejszych warzyw. Niestety, sezon na nie trwa bardzo krótko. Koniecznie trzeba dobrze go wykorzystać!
- Szparagi obieramy, odrywamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy przez 2 minuty w gorącej wodzie.
- Zblanszowane szparagi kroimy na pół w poprzek i smażymy na maśle przez 5-6 minut.
- Szparagi oprószamy solą i pieprzem.
- Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki.
- Szpinak myjemy i odsączamy.
- Wszystkie składniki mieszamy, posypujemy pestkami, a na koniec skrapiamy oliwą i octem.
Szybka sałatka sprawdzi się, kiedy nie mamy ochoty na długie pichcenie. Idealnie dopasowane smaki zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.