Bezy z musem śmietanowo-rabarbarowym z truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
5
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 700 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- 10 łyżek wody
- 400 ml śmietanki kremówki
- 10 truskawek
Przygotowanie
Bezy to jedne z najpopularniejszy ciasteczek. Idealne do kawy i na słodki deser, bardzo dobrze współgrają z sezonowymi owocami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140-150ºC (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wlewamy wodę, wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku domowego ciasta i miksujemy na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
- Papier do pieczenia przycinamy do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika i rysujemy 10 okręgów o średnicy około 7-8 cm.
- Gotową masę rozkładamy równo na narysowanych okręgach.
- Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60 minut.
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie zasypujemy cukrem i gotujemy około 25 minut, aż całkiem się rozpadnie.
- Żelatynę rozpuszczamy w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzewamy ją lekko w garnku lub w mikrofali, uważając, aby się nie zagotowała.
- Żelatynę lekko studzimy, dodajemy 2 łyżki musu rabarbarowego, a gdy to wymieszamy - żelatynę dodajemy do pozostałej ilości musu.
- Żelatynę dokładnie miksujemy z musem.
- Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonego musu rabarbarowego, a następnie całość delikatnie mieszamy.
- Upieczone i wystudzone beziki przekładamy kremem, dekorujemy kawałkami truskawek i ulubionym pikiem.
Proste i szybkie beziki pokochają zwłaszcza dzieci - na pewno chętnie pomogą także w ich dekoracji!