
Świąteczny tort orzechowy z bananami i ananasem
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 360 g mąki
 - 6 plastrów ananasa
 - 2 banany
 - 3 jajka
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
 - ½ łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 150 g cukru
 - 1 szklanka oleju
 
- 100 g miękkiego masła
 - 100 g cukru
 - 500 g opakowania śmietankowego serka do smarowania (bez soli)
 
- 200 g orzechów pekan
 - 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
 
Przygotowanie
Na Wielkanoc mazurek, na Boże Narodzenie makowiec, na urodziny tort, a na pozostałe święta...tort orzechowy z bananem i ananasem!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170oC (bez termoobiegu).
 - Trzy tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
 - W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i cynamon.
 - Następnie dodajemy 3 jaja, posiekane orzechy, pokrojone w kostkę banany i ananasa.
 - Na koniec dolewamy do składników olej i wszystko mieszamy łyżką, aż do połączenia składników.
 - Ciasto dzielimy na 3 części i przelewamy do tortownic.
 - Pieczemy przez około 25 minut, do suchego patyczka.
 - Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie łyżka po łyżce dodajemy serek.
 - Całość miksujemy do momentu, aż powstanie gładki krem.
 - Blaty przekładamy kremem, a wierzch tortu sypiemy cukier ze skórką pomarańczową Delecta i całymi orzechami pekan.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Z takim rarytasem na talerzu każdy dzień może zamienić się w święto.
