Pudding chia z owocami i ciasteczkami zbożowymi z bloga "ilovebake.pl"
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasteczek zbożowych Delecta
- 125 g masła lub margaryny
- 3 łyżki wody
- 2-3 łyżki rodzynek; orzechów lub nasion Bakalland
- 500 ml mleka (kokosowego; migdałowego lub krowiego)
- 6 łyżek nasion chia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki miodu; syropu z agawy
- 500 g truskawek; mrożonych lub świeżych
- 2 kiwi
- 2 łyżeczki cukru pudru; ksylitolu; syropu z agawy
Przygotowanie
Mleko przelewam do pojemniczka, dodaję nasiona chia i mieszam do połączenia składników. Po około 20-30 minutach ponownie mieszam - nasiona powinny zaczynać się lekko żelować. Pojemniczek zamykam szczelnie i wkładam do lodówki na całą noc. Następnego dnia dodaję ekstrakt oraz miód i ponownie mieszam, aby nasiona stworzyły dość gęsty pudding. Zawartość opakowania z ciastem na ciasteczka przesypuję do miseczki, dodaję zimne masło, wodę i szybko zagniatam ciasto. Na koniec dodaję dowolne dodatki (np. rodzynki). Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego i środkiem dłoni lekko spłaszczam na ok. 1 cm grubości. Ciasteczka piekę w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do lekkiego zarumienienia. Zostawiam do wystudzenia i rozdrabniam. Lekko rozmrożone truskawki miksuję (kilka zostawiam do dekoracji) na gładki mus, a następnie dodaję cukier puder i mieszam. Mus umieszczam w pucharkach na dnie. Następnie wykładam pudding chia, oprószam zmielonymi ciasteczkami i dekoruję świeżymi owocami. Deser podaję zaraz po przyrządzeniu lub przechowuję w lodówce.