Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody (ok. 3 łyżki)
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
- 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
- 2 pomarańcze
- 5 łyżek cukru
- 200 g serka mascarpone
- 350 ml mleka
- 100 g daktyli Bakalland
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 ml likieru pomarańczowego
- 150 ml mocnego espresso
- 1 puszka masy krówkowej smak tradycyjny Bakalland
Przygotowanie
Żeby śpioch nie przespał całych urodzin, celebrację trzeba rozpocząć od sprawdzonych metod. Polecamy rozbudzanie śpiocha pyszną niespodzianką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku biszkoptu mieszamy z jajami i wodą.
- Przekładamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.
- Ciasto odstawiamy do wystudzenia, po czym kroimy na trzy blaty.
- Budyń* gotujemy z dodatkiem 350 ml mleka i 5 łyżek cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą i studzimy.
- Wystudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
- Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a po wystudzeniu wlewamy wąskim strumieniem do kremu, cały czas miksując.
- Następnie do kremu dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz krążki daktyli, całość dokładnie mieszając.
- Z 2 pomarańczy wyciskamy sok, mieszamy go z 150 ml espresso oraz likierem pomarańczowym.
- Ponczem nasączamy krążki biszkoptu.
- Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Poszczególne blaty przekładamy kremem, a wierzch ciasta polewamy masą krówkową.
- Z pomarańczy wycinamy cienkie plastry i przystrajamy nimi ciasto z góry.
- Dekorujemy pikiem.
Udało się rozbudzić śpiocha? :) * jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.