Składniki
Nadzienie:- 4 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5-6 suszonych śliwek Bakalland
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecta
Przygotowanie
Jak z budyniu zrobić wykwintny deser? Wystarczy go upiec w kąpieli wodnej wraz z domowym karmelem na wzór hiszpańskiego flanu. Taki pieczony budyń ma bardzo lekką konsystencję i wspaniały smak. Przepis na to cudo podesłała mi Natalia z bloga poezja-smaku.pl. Sprawdźcie, jak Natalia go przygotowała: Na patelnię wsypuję biały cukier i dodaję sok z pomarańczy. Podgrzewam całość, aż cukier się całkowicie rozpuści - nie mieszam, tylko potrząsam patelnią. Podgrzewam, aż wytworzy się złocisty syrop - karmel. Wlewam masę do żaroodpornego, okrągłego naczynia o średnicy ok. 20 cm i rozprowadzam karmel równomiernie na dnie (kręcąc naczyniem) i odstawiam, aż stężeje. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170°C (160°C z termoobiegiem). Jajka, żółtka, cukier puder i budyń miksuję do połączenia składników, wlewamy mleko i mieszam. Krem wlewam na zastygnięty karmel. Naczynie żaroodporne wstawiam do większej foremki wypełnionej wrzątkiem do 1/3 wysokości. Całość wstawiam do piekarnika i piekę ok. 45-55 minut. Po tym czasie wyjmuję budyń i studzę. Nożem odkrawam brzeg i odwracam deser na talerz, a następnie wstawiam na co najmniej 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekoruję pokrojonymi suszonymi śliwkami.