fbpx
Biszkoptowa kostka wiśniowa z bloga
Autor: delektujemy
Biszkoptowa kostka wiśniowa z bloga "ilovebake.pl"
Udostępnij:
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
Nadzienie:

Przygotowanie

Aneta z bloga ilovebake.pl poleciła mi sposób na nietypowe ciasto biszkoptowe z galaretką. Kwaskowaty smak wiśniowy połączyła z... czekoladą. Zobaczcie, jak Aneta przygotowała swoją biszkoptową kostkę wiśniową: Białka oddzielam od żółtek i miksuję razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodaję stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaję w kilku porcjach przesiane suche składniki i delikatnie mieszam za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wymiarach 24 x 24 cm lekko smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Przekładam biszkopt do formy, wyrównuję powierzchnię i piekę w temp. 170 stopni C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjmuję ostrożnie z piekarnika i zrzucam na zabezpieczoną ściereczką lub ręcznikiem podłogę z wysokości ok. 30 cm. W ten sposób biszkopt nie opadnie! Biszkopt studzę i kroję na dwie części. Galaretki rozpuszczam w 700 ml gorącej wody i zostawiam do wystudzenia. Do tężejącej galaretki dodaję dżem wiśniowy i mieszam całość. Jeden blat biszkoptowy układam w formie (można lekko nasączyć go mocną herbatą) i wykładam galaretkę, a następnie przykrywam go drugim biszkoptem. Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksuję na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i jeszcze chwilę miksuję. Krem wykładam na biszkopt, a wierzch ciasta dekoruję startą gorzką czekoladą oraz żurawiną

Biszkoptowa kostka wiśniowa z bloga "ilovebake.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+