Sałatka z burakiem i pestkami dyni - Delektujemy.pl
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Nadzienie:
  • mała główka sałaty rzymskiej
  • 200 g szpinaku baby
  • dwa średnie buraki
  • 80 g sera feta
  • mała cebula czerwona
  • garść czarnych oliwek
  • 1 pomarańcza
  • garść pestek słonecznika Bakalland
  • garść pestek dyni Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ cytryny
  • 1łyżka miodu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • sól; pieprz

Przygotowanie

  1. Buraki szorujemy szczoteczką do warzyw, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC (z termoobiegiem) na około godzinę. Upieczone i nieco przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  2. Pomarańczę filetujemy (wycinam białe błonki). Cebulę kroimy w cieniutkie krążki, a oliwki w plasterki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przyrządzamy sos i przyprawiam go solą, pieprzem i mielonym kuminem.
  3. Sałatę i szpinak myjemy, suszymy, mieszamy i wykładamy bezpośrednio na talerze. Następnie dokładamy resztę składników: kawałki pomarańczy, buraki, oliwki, krążki cebuli, a na wierzchu kruszymy fetę. Całość obficie posypujemy pestkami i polewam sosem.
  4. Sałatkę podajemy z pieczywem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy