Składniki
Nadzienie:- mała główka sałaty rzymskiej
- 200 g szpinaku baby
- dwa średnie buraki
- 80 g sera feta
- mała cebula czerwona
- garść czarnych oliwek
- 1 pomarańcza
- garść pestek słonecznika Bakalland
- garść pestek dyni Bakalland
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ cytryny
- 1łyżka miodu
- ½ łyżeczki kuminu
- sól; pieprz
Przygotowanie
- Buraki szorujemy szczoteczką do warzyw, owijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200ºC (z termoobiegiem) na około godzinę. Upieczone i nieco przestudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
- Pomarańczę filetujemy (wycinam białe błonki). Cebulę kroimy w cieniutkie krążki, a oliwki w plasterki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Z oliwy, soku z cytryny, miodu i musztardy przyrządzamy sos i przyprawiam go solą, pieprzem i mielonym kuminem.
- Sałatę i szpinak myjemy, suszymy, mieszamy i wykładamy bezpośrednio na talerze. Następnie dokładamy resztę składników: kawałki pomarańczy, buraki, oliwki, krążki cebuli, a na wierzchu kruszymy fetę. Całość obficie posypujemy pestkami i polewam sosem.
- Sałatkę podajemy z pieczywem.