Mazurek z mandarynkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 mandarynki

Przygotowanie

Mazurek z mandarynkami to wypiek, który z powodzeniem połączy to, co najlepsze w świętach Bożego Narodzenia oraz w świętach Wielkanocy.

  1. Z mąki, zimnego masła, cukru pudru, śmietany, proszku do pieczenia i żółtka zagniatamy kruche ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).
  3. Blachę 10x25 cm posmarowaną masłem wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem.
  4. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika, aż ciasto będzie mieć jasnozłoty kolor.
  5. Doprowadzamy śmietanę do wrzenia i odstawiamy.
  6. Do śmietany dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 5 minut, aż czekolada się rozpuści.
  7. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita.
  8. Na wystudzone ciasto wlewamy masę czekoladową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  9. Wyjmujemy ciasto i dekorujemy kawałkami mandarynek oraz ulubionym pikiem.

Mazurek robi się praktycznie sam - szybki i smaczny deser zdążymy zrobić nawet w świątecznej gorączce.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy