Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 4 jaja
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 500 g moreli
Przygotowanie
Proste, rodzinne ciasta owocowe zawsze się sprawdzają. Tym razem propozycja, która najlepiej smakuje z morelami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Keksówkę o wymiarach 24×14 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Roztapiamy masło i mieszamy z mlekiem.
- Jaja i cukier ubijamy na puszystą masę i mieszamy z roztopionym masłem i mlekiem.
- Następnie dodajemy mąkę, sodę, sól, skórkę z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy.
- Wlewamy ciasto do keksówki, na wierzchu układamy połówki wydrylowanych moreli (można też użyć śliwek lub innych sezonowych owoców).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy sprawdzając za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe.
- Po wyciągnięciu odstawiamy do wystygnięcia.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Klasyczne ciasto zasmakuje i najmłodszym, i najstarszym. To najlepsze rozwiązanie na niedzielny deser dla całej rodziny.