Składniki
Ciasto:- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 80 g preparowanego ryżu
- 2 łyżki masła
- 400 g jogurtu
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki wrzątku
- 200 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny Delecta
- 500 g agrestu lub innych owoców
- 50 g cukru
Przygotowanie
Lekkie, jogurtowe ciasto na czekoladowym spodzie to dobry deser na lato. Agrest lub inne owoce sezonowe zapewniają orzeźwienie!
- Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
- Dodajemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
- Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Po tym czasie rozpuszczamy cukier trzcinowy w dwóch łyżkach wrzątku.
- Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
- Mieszamy delikatnie jogurt z cukrem i żelatyną.
- Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i przekładamy na czekoladowy spód.
- Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, tak by masa jogurtowa dobrze stężała.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy.
- Na patelni kamrelizujemy cukier. Gdy karmel będzie gotowy, za pomocą widelca wlewamy go na papier do pieczenia, tworząc cienkie nitki.
- Czekamy aż karmel ostygnie i dekorujemy ciasto.
- W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.
Karmelowa dekoracja pięknie się prezentuje i dodaje ciastu eleganckiego wyglądu. Sprawdzi się ono na każdą okazję!