Agrestowe Chrup Couture - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 80 g preparowanego ryżu
  • 2 łyżki masła
Nadzienie:
  • 400 g jogurtu
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wrzątku
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny Delecta
Dekoracje:
  • 500 g agrestu lub innych owoców
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Lekkie, jogurtowe ciasto na czekoladowym spodzie to dobry deser na lato. Agrest lub inne owoce sezonowe zapewniają orzeźwienie!

  1. Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
  2. Dodajemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
  3. Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Po tym czasie rozpuszczamy cukier trzcinowy w dwóch łyżkach wrzątku.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
  6. Śmietanę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
  7. Mieszamy delikatnie jogurt z cukrem i żelatyną.
  8. Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i przekładamy na czekoladowy spód.
  9. Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, tak by masa jogurtowa dobrze stężała.
  10. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy.
  11. Na patelni kamrelizujemy cukier. Gdy karmel będzie gotowy, za pomocą widelca wlewamy go na papier do pieczenia, tworząc cienkie nitki.
  12. Czekamy aż karmel ostygnie i dekorujemy ciasto.
  13. W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.

Karmelowa dekoracja pięknie się prezentuje i dodaje ciastu eleganckiego wyglądu. Sprawdzi się ono na każdą okazję!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy