
Bananotka
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 100 g migdałów Bakalland
 - 100 g orzechów włoskich Bakalland
 - 100 g orzechów laskowych Bakalland
 - 100 g sezamu
 - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
 - 5 łyżek ksylitolu lub cukru
 - 100 g masła klarowanego lub zwykłego
 - 3-4 banany
 - 5-6 jabłek
 - 80 g daktyli Bakalland
 
- kilka dodatkowych bakalii
 - odrobina sezamu Bakalland
 
Przygotowanie
Bananotka to pyszne ciasto, które nie zawiera mąki czy jajek - a mimo to smakuje znakomicie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Miksujemy migdały i orzechy.
 - Do mieszanki dosypujemy sodę, cukier oraz sezam i mieszamy łyżką (nie miksujemy).
 - Do innej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłka oraz banany i mieszamy ze sobą.
 - Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wsypujemy połowę miksu orzechowego, na który ścieramy połowę porcji masła w kawałeczkach.
 - Na tej warstwie rozkładamy równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i wciskamy mocno daktyle. Im więcej, tym słodszy smak.
 - Wysypujemy równomiernie pozostały orzechowy miks, ścieramy resztę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.
 - Gotowe ciasto wykańczamy bakaliami i sezamem.
 - Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.
 
To proste ciasto robi się samo - słodkie i aromatyczne, idealnie pasuje do kawy. Pycha!
