Biszkoptowy marynarski pocałunek
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 6 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 szklanki maku Bakalland
- 2 łyżki wody
- 1 szklanka wody
- 1/3 buteleczki aromatu śmietankowego do ciast Delecta
- 2 łyżeczki cukru
- 600 ml kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny Delecta
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 paczki herbatników w czekoladzie
Przygotowanie
Pływające biszkopty w czekoladzie na morzu z kremu... Który marynarz mógłby się im oprzeć?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Dwie blachy o wymiarach 26x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Z białek z odrobiną soli ubijamy pianę.
- Pomału dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.
- Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mak.
- Na koniec dodajemy dwie łyżki wody.
- Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy po 20 minut.
- 1 szklankę wody mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i 1/3 buteleczki aromatu śmietankowego do ciast.
- Studzimy ciasto i nasączamy przygotowanym ponczem.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na puch, dodajemy cukier puder i żelatynę.
- Do 3/4 ubitej śmietany dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
- Układamy warstwami biszkopt, 3/4 kremówki z brzoskwiniami, drugi biszkopt, 1/3 kremówki, herbatniki w czekoladzie i mak.
- Dekorujemy pikiem.
Takim deserem można skraść pocałunek niejednego marynarza.