
Cynamonowe muffiny ze śliwkami i kruszonką
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g miękkiego masła
 - 340 g mąki pszennej
 - 220 g cukru
 - 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
 - 2 duże jajka
 - 2 łyżki gęstej śmietany
 - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - 12 śliwek węgierek
 
- 70 g miękkiego masła
 - 8 łyżek mąki
 - 5 i 1/2 łyżki cukru
 - 2 łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie
Szybka, rozgrzewająca przekąska, w sam raz na chłodne, leniwe popołudnia. Po prostu musicie ich spróbować!
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
 - Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
 - Śliwki myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki.
 - Składniki na kruszonkę zagniatamy, kruszymy i odstawiamy.
 - Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę.
 - Papilotki napełniamy ciastem, a w środek wciskamy po 2 połówki śliwki.
 - Muffiny posypujemy kruszonką.
 - Pieczemy około 20-25 minut.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Dla takiego smaku warto poświęcić godzinę w kuchni.
