Składniki
Ciasto:- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- zimna woda
- 1 jajko
- kilka łyżek kwaśnych powideł śliwkowych
- 1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- pół tabliczki czekolady startej na tarce
Przygotowanie
W Wielkanocnym zabieganiu można stracić głowę, dlatego uważajcie na spadające na podłogę mazurki. Odciśnięty klapek w masie krówkowej to nie najlepsza dekoracja. ;)
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę wysypujemy na stół i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier.
- Szybko zagniatamy, dodajemy jajko i zimną wodę, jeżeli masa nie chce się połączyć.
- Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
- Wałkujemy miedzy dwoma kawałkami papieru na grubość około 3-5 mm.
- Przekładamy na blachę, pamiętając o zrobieniu brzegów i nakłuwamy.
- Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia.
- Puszkę z masą krówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej.
- Na upieczony i ostudzony spód wykładamy grubą warstwą powideł i zalewamy ciepłą masą kajmakową.
- Ciasto dekorujemy tartą czekoladą i pikiem.
Udało się Wam nie odcisnąć klapka w masie krówkowej? ;)