
Mazurek ze śladem klapka
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania:
900 min.
Składniki
Ciasto:- 2 i 1/2 szklanki mąki
 - 1 szklanka zimnego masła
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - zimna woda
 - 1 jajko
 
- kilka łyżek kwaśnych powideł śliwkowych
 - 1 puszka masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
 
- pół tabliczki czekolady startej na tarce
 
Przygotowanie
W Wielkanocnym zabieganiu można stracić głowę, dlatego uważajcie na spadające na podłogę mazurki. Odciśnięty klapek w masie krówkowej to nie najlepsza dekoracja. ;)
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
 - Mąkę wysypujemy na stół i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól i cukier.
 - Szybko zagniatamy, dodajemy jajko i zimną wodę, jeżeli masa nie chce się połączyć.
 - Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut.
 - Wałkujemy miedzy dwoma kawałkami papieru na grubość około 3-5 mm.
 - Przekładamy na blachę, pamiętając o zrobieniu brzegów i nakłuwamy.
 - Pieczemy przez 30-40 minut, do zrumienienia.
 - Puszkę z masą krówkową podgrzewamy w kąpieli wodnej.
 - Na upieczony i ostudzony spód wykładamy grubą warstwą powideł i zalewamy ciepłą masą kajmakową.
 - Ciasto dekorujemy tartą czekoladą i pikiem.
 
Udało się Wam nie odcisnąć klapka w masie krówkowej? ;)
