Ciasto z budyniem i pijanymi owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
75 min.
Składniki
Ciasto:- 450 g mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 2 jajka
- 250 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- szczypta soli
- 3/4 l mleka
- 100 g cukru
- 2 opakowania budyniu czekoladowego Delecta
- 1 szklanka wiśni z likieru lub świeżych wydrylowanych
- kieliszek wiśniówki (jeśli korzystamy ze świeżych wiśni)
Przygotowanie
Wiśnie z nalewki nie mogą się marnować, dlatego odgrywają niemałą rolę w naszym przepisie. Przepisie, dodamy, wartym wypróbowania.
- Wiśnie z alkoholu osączamy, świeże skrapiamy wiśniówką i odstawiamy.
- Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy do nich posiekany tłuszcz oraz jajka. Wyrabiamy ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C (z termoobiegiem).
- Z podanej ilości mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki i mieszamy w niej cukier z budyniami.
- Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy mieszankę budyniową i jeszcze raz zagotowujemy, ciągle mieszając.
- Odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zrobił się kożuch - masę blendujemy.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do formy ścieramy połowę ciasta, na starte ciasto wykładamy budyń wymieszany z wiśniami.
- Na wierzch ścieramy resztę ciasta.
- Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut.
Jemy i obserwujemy poprawę humoru - a to wcale nie wyłączna zasługa wiśni.