Składniki
Ciasto:- 10 jaj
- 300 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie
Urodziny to jeden z najważniejszych dni w roku. W końcu możemy spotkać się w szerszym gronie, delektując się smakiem tortu z bitą śmietaną.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
- Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
- Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
- Do ubitej piany przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
- Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic i pieczemy przez około 25 minut.
- Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i dodajemy pokruszone wafelki.
- Żelatynę mieszamy z wrzątekim do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
- Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną zimną żelatynę.
- Biszkopty przekrawamy na pół.
- Pierwszy blat smarujemy dżemem i 1/4 śmietany.
- Przykrywamy kolejnym biszkoptem i smarujemy 1/4 śmietany. Podobnie postępujemy z kolejnym blatem.
- Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu.
- Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
- Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Ozdabiamy pikiem.
A po pysznym torcie pora na dokładkę i...prezenty!
Alicja
06-07-2023
Ocena:
Każdy bardzo zachwalał:)