Tort z bitą śmietaną - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Urodziny to jeden z najważniejszych dni w roku. W końcu możemy spotkać się w szerszym gronie, delektując się smakiem tortu z bitą śmietaną.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  2. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru.
  4. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
  5. Do ubitej piany przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do 2 tortownic i pieczemy przez około 25 minut.
  7. Śmietanę ubijamy z odrobiną soli i dodajemy pokruszone wafelki.
  8. Żelatynę mieszamy z wrzątekim do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.
  9. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy rozpuszczoną zimną żelatynę.
  10. Biszkopty przekrawamy na pół.
  11. Pierwszy blat smarujemy dżemem i 1/4 śmietany.
  12. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i smarujemy 1/4 śmietany. Podobnie postępujemy z kolejnym blatem.
  13. Pozostałą śmietaną smarujemy boki i wierzch tortu.
  14. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
  15. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  16. Ozdabiamy pikiem.

A po pysznym torcie pora na dokładkę i...prezenty!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy