
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
14
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Biszkopt kakaowy:- 3 jajka
 - 100 g mąki tortowej
 - 120 g cukru
 - 1 łyżka kakao
 - szczypta soli
 
Przygotowanie
Sądziliście, że wodnisty arbuz nie nadaje się do zrobienia ciasta? Pozwólcie, że wyprowadzimy Was z błędu...
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni C (bez termoobiegu).
 - Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
 - Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
 - Dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
 - Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
 - Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka.
 - Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
 - Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
 - Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
 - Makowy biszkopt pieczemy przez około 15 minut.
 - Zimną śmietankę ubijamy z cukrem, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
 - Smarujemy nią ciemny, wystudzony biszkopt.
 - Miąższ arbuza kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
 - Dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
 - Masę wylewamy na śmietankę.
 - Drugi biszkopt układamy bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
 - Na niej układamy truskawki.
 - Gotujemy jedną szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
 - Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
 - Przygotowaną, wystudzoną masą zalewamy wierzch ciasta.
 - Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Przyznacie, że takie egzotyczne połączenie potrafi zasmakować.
