Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe
Udostępnij:
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Wyobraźcie sobie domek z ogródkiem i bałym płotkiem, radośnie merdającego ogonem psa i dzieci bawiące się  piłką na podjeździe. Do pełni szczęścia brakuje tylko ciasta jagodowego studzącego się na kuchennym parapecie.

  1. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
  4. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  7. Dodajemy świeże jagody i przykrywamy pozostałym ciastem, sklejając brzegi i nacinając lekko wierzch.
  8. Pieczemy około 40 minut.
  9. Dekorujemy pikiem.

Amerykański sen wprost na talerzu. Pycha!

Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+