Pyszne drożdżowe ciasto jagodowe - Delektujemy.pl
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Wyobraźcie sobie domek z ogródkiem i bałym płotkiem, radośnie merdającego ogonem psa i dzieci bawiące się  piłką na podjeździe. Do pełni szczęścia brakuje tylko ciasta jagodowego studzącego się na kuchennym parapecie.

  1. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  3. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
  4. Do miski wrzucamy mąkę, jaja, cukier, margarynę, mleko i drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Połowę ciasta wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.
  7. Dodajemy świeże jagody i przykrywamy pozostałym ciastem, sklejając brzegi i nacinając lekko wierzch.
  8. Pieczemy około 40 minut.
  9. Dekorujemy pikiem.

Amerykański sen wprost na talerzu. Pycha!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy