Babeczki – słodkie spełnienie marzeń - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
Krem:Dekoracja:
  • kilka cząstek mandarynki
  • kilka winogron lub agrestów
  • kilka kandyzowanych wiśni
  • 2 brzoskwinie
  • mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Gdyby spełnione marzenia miały smak, z pewnością byłyby słodkie. Dlaczego? Bo żaden inny smak nie cieszy tak samo, jak słodycz rozpływająca się w ustach.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a foremki na babeczki smarujemy masłem i prószymy mąką.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy szczyptę soli.
  3. Dodajemy masło posiekane na drobne kawałki oraz przesiany przez sito cukier puder.
  4. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto.
  5. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  6. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, przenosimy na wałku i nakrywamy nim wcześniej przygotowane foremki.
  7. Delikatnie przyciskamy do foremek i usuwamy nadmiar ciasta. Dociskamy do dna palcami i nakłuwamy widelcem.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut.
  9. Budyń przygotowujemy używając 250 ml mleka.
  10. Do ostudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i miksujemy na jednolitą masę.
  11. Ostudzone spody babeczek wypełniamy masą budyniową i wykańczamy owocami i miętą.
  12. Dekorujemy pikiem.

Te babeczki to istne spełnienie marzeń!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy