Składniki
Ciasto:- 6 jaj
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- syrop cytrynowy do nasączenia
- 1/2 l śmietany 36%
- 250 ml soku grejpfrutowego
- 20 g żelatyny Delecta
- 2-3 łyżki wrzątku
- 150 g mlecznych pianek w białej czekoladzie
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 200 g czekolady plastycznej
- masa cukrowa
- barwniki (opcjonalnie)
Przygotowanie
Na specjalną okazję, potrzebny jest specjalny tort. Najlepiej taki, który zaskakuje smakiem, zupełnie jak tort z grapefruitowo-czekoladowym środkiem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru i szczyptą soli.
- Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem na puch.
- Masę łączymy z mąką tortową i białkami, delikatnie mieszając.
- Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 45 minut.
- Odstawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwa krążki.
- Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżeczkach wrzącej wody.
- Sok z grapefruita gotujemy, czekoladę łamiemy i wrzucamy do soku.
- Całość podgrzewamy do połączenia składników, następnie dodajemy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru.
- Do bitej śmietany dodajemy lekko tężejącą masę grapefruitowo-czekoladową.
- Pierwszy blat ciasta nasączamy delikatnie syropem z cytryny, układamy piankowe kostki i zalewamy wszystko masą śmietanową. Całość przykrywamy drugim blatem.
- W razie potrzeby możemy wyciąć z ciasta dowolny kształt lub w przypadku tortów piętrowych - zwiększyć ilość składników.
- Masą maślaną wyrównujemy brzegi i wierzch ciasta.
- Dekorujemy dowolnie, wykorzystując masę cukrową i czekoladę plastyczną.
- Serwując, ozdabiamy pikiem.
Słodki, lekki i zaskakujący. Wprost idealny!