Składniki
Ciasto:- 550 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- 2 żółtka z dużych jajek (białko z jednego jajka przyda się do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem)
- 1 całe duże jajko
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 30 g bardzo miękkiego masła
- 30 ml (2 łyżki) oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 1 litr jagód (około 600 g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 75 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 40 g zimnego masła
Przygotowanie
Pamiętacie smak jagodzianek z bazaru? W latach 90. trudno było znaleźć coś smaczniejszego, dlatego ten przepis pozwoli Wam wrócić do przeszłości.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Składniki kruszonki zagniatamy do uzyskania konsystencji mokrego grubego piasku, po czym wstawiamy do lodówki.
- Jagody mieszamy z cukrem i skrobią ziemniaczaną.
- Mleko podgrzewamy w garnku.
- Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczki cukru i łyżki mąki przygotowujemy zaczyn – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Gotowy zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na około 10–15 minut w ciepłym miejscu.
- Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty zaczyn.
- Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (około 10 minut w robocie i jeszcze 2 minuty ręcznie).
- Jeśli ciasto się mocno lepi, można podsypać je odrobiną mąki.
- Gotowe ciasto przekładamy do miski posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, zagniatamy je krótko jeszcze raz.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części.
- Z każdego kawałka formujemy placuszki, na każdy nakładamy po kopiastej łyżce jagód.
- Zlepiamy bardzo dokładnie jak pieroga, końcówki podwijamy pod spód i formujemy owalną bułeczkę.
- Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.
- Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką.
- Pieczemy około 15–20 minut, aż bułeczki się zarumienią.
- Dekorujemy pikiem.
Jagodzianki są idealnym przysmakiem na drugie śniadanie.