Składniki
Ciasto:- 200 g masła
- 200 g czekolady
- 80 g kakao
- 65 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 250 g cukru pudru
- 4 jaja
- lody waniliowe
Przygotowanie
Brownie to najlepsze ciasto do kawy, a do tego bardzo proste. Każdy fan czekolady (i nie tylko) musi go spróbować.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do osobnej miski przesiewamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Mieszamy.
- Łączymy zawartość obu misek i starannie mieszamy. Nie przejmujemy się, że ciasto stanie się gęste.
- Wbijamy po jednym jaju i po każdym dokładnie mieszamy. Przy czwartym uzyskamy lśniącą masę.
- Wykładamy formę pergaminem. Wlewamy na nią ciasto i pieczemy 20 minut w piekarniku.
- Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe, wbijając patyczek. Nie powinien być oblepiony ciastem, ale też nie całkiem suchy.
- Wyjmujemy ciasto i studzimy.
- Wkładamy brownie do lodówki na 2 godziny przed podaniem.
- Podajemy ciasto pokrojone w prostokąty z lodami waniliowymi.
- Gotowe ciasto dekorujemy ulubionym pikiem.
W duecie z lodami waniliowymi zyskamy perfekcyjne wyważenie słodkiego i orzeźwiającego smaku.
Brownie dla niepokonanych to przepyszne ciasto czekoladowe, które idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci każdego fana czekolady. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, a dzięki dodatkowi lodów waniliowych, zyskuje doskonały balans między słodkością a orzeźwieniem. Podczas pieczenia brownie uzyskuje idealną konsystencję - miękkie wnętrze i lekko chrupiącą skórkę. To deser, który z pewnością podbije serca domowników i gości.
Przygotowanie tego brownie jest niezwykle proste i szybkie. Wystarczy połączyć roztopioną czekoladę z masłem, cukrem, jajkami i mąką. Po wymieszaniu wszystkich składników, masa trafia do piekarnika, gdzie w ciągu kilkudziesięciu minut przekształca się w aromatyczne ciasto. Ważne jest, aby nie piec go zbyt długo, dzięki czemu wnętrze pozostanie przyjemnie wilgotne, a wierzch delikatnie chrupiący.
Podawane z kulką lodów waniliowych, brownie dla niepokonanych tworzy niezrównany duet smakowy, który zadowoli każdego łasucha. To ciasto doskonale komponuje się również z owocami, bitą śmietaną czy polewą czekoladową. Jest to deser, który z pewnością podbije serca wszystkich domowników i gości.
Dobra rada:
Aby uzyskać jeszcze bardziej intensywny smak czekolady, dodaj do ciasta szczyptę soli morskiej oraz kilka kropel ekstraktu z wanilii. Możesz także dodać garść posiekanych orzechów lub kawałki czekolady do masy przed pieczeniem. Dzięki temu brownie będzie miało dodatkową teksturę i głębię smaku, które doskonale uzupełnią jego wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę.