Składniki
Beza:- 2 opakowania bezy Delecta
- 250 ml wody
- 400 g masła
- 100 g cukru pudru
- 300 ml ajerkoniaku
- kilka truskawek
- kilka borówek
- 2-3 łyżki mielonej kawy
Przygotowanie
Mówi się, że do serca mężczyzny trafia się przez żołądek... Przekonajmy się!
- Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 150°C (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku bezy miksujemy z wodą do uzyskania sztywnej piany.
- Przekładamy masę do rękawa cukierniczego.
- Na dwóch blachach, wyłożonych papierem do pieczenia, rysujemy masą białkową koła o średnicy 21 cm.
- Pieczemy w piekarniku przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i suszymy przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40−50 minut (beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego).
- Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ajerkoniak.
- Wykładamy krem na ostudzony krążek bezy, posypujemy łyżką mielonej kawy i przykrywamy drugim krążkiem, delikatnie dociskając.
- Całość posypujemy resztą kawy i ozdabiamy owocami.
- Dekorujemy pikiem.
Przyznacie, stare porzekadło ma w sobie ziarnko prawdy.