
Tort z białą czekoladą
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
16
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
 - 4 jaja
 - 30 ml wody
 
- 1 opakowanie kremu karpatka Delecta
 - 200 g białej czekolady
 - 400 ml mleka
 - 200 g masła
 - 90-100 ml wody
 - 2-3 łyżki alkoholu (wódka lub spirytus)
 
Przygotowanie
Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. A jeśli mowa o wyjątkowej oprawie, torty są w tej kwestii wyjątkowo wyspecjalizowane!
- Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
 - Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu).
 - W głębokiej misce miksujemy mieszankę do wypieku biszkoptu z jajami i wodą przez 4‒5 min.
 - Gotową masę przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 30 minut.
 - Po ostygnięciu kroimy biszkopt na 3 części.
 - Owoce kroimy w kostkę lub małe cząstki.
 - Białą czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
 - Zawartość kremu karpatka mieszamy z 1 szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do ciepłego mleka dodajemy krem i mieszamy do zgęstnienia.
 - Wystudzony krem karpatka miksujemy na gładko z białą czekoladą i masłem.
 - Alkohol mieszamy z ciepłą wodą i w ten sposób powstaje poncz.
 - Pierwszy krążek ciasta nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/4 kremu i 1/3 owoców, a następnie przykrywamy go drugim krążkiem ciasta.
 - Drugi krążek ciasta nasączamy kolejną 1/3 ponczu, wykładamy 1/4 masy kremowej i 1/3 owoców.
 - Ostatni krążek ciasta nasączamy resztą ponczu i nakładamy na dwie warstwy tortu.
 - Na ostatnią warstwę ciasta wykładamy pozostałą część masy kremowej i dokładnie smarujemy wierzch i boki.
 - 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 60 g masła i mieszamy do rozpuszczenia.
 - Dekorujemy wierzch ciasta polewą i pozostałymi owocami, a boki obsypujemy kamyczkami czekoladowymi.
 - Tort wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
 - Przed serwowaniem ozdabiamy pikiem.
 
Smakuje wyjątkowo!
