Pierniczki z czekoladową pierzynką
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Piernik Korzenny Delecta
- 3 jaja
- 250 g margaryny
- 175 ml wody
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- dowolne posypki Decorada Delecta
Przygotowanie
Kto przynosi prezenty? Święty Mikołaj, to oczywiste. Może warto go zaskoczyć zatem jakąś słodką niespodzianką?
- Przygotowujemy metalowe foremki w różnych kształtach i płaską blachy z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
- Mieszankę do piernika miksujemy z wodą, margaryną i jajkami.
- Masę wylewamy na przygotowaną formę i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
- Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż tak, aby uzyskać dwie warstwy.
- Czekolady osobno rozpuszczamy w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej, dodając do każdej z nich po 25 g masła.
- Wycinamy w powierzchni ciasta kształty i pozostawiamy je w foremkach.
- Do każdej foremki wylewamy polewę czekoladową do 3/4 objętości foremki, a wierzch pierniczków dekorujemy posypkami i odstawiamy do stężenia na godzinę.
- Pierniczki przed podaniem dekorujemy pikami.
Po takiej niespodziance z pewnością skarpety wypełnią się prezentami!