Pierniczki guziczki Św. Mikołaja - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2.5 g sody oczyszczonej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
  • 10 g kakao
  • 1 jajo

Przygotowanie

Do przygotowania pierniczków guziczków św. Mikołaja wcale nie potrzebujemy zacięcia krawieckiego. Są szybkie i proste!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miód i masło umieszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy ze sobą do połączenia.
  3. Mąkę, sodę, kakao, cukier cynamonowy i cukier trzcinowy miksujemy na niskich obrotach.
  4. Dodajemy jajo oraz miód z masłem, zwiększamy tempo mieszania i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
  5. Ciasto wstawiamy do lodówki na 24 godziny lub na godzinę do zamrażalnika.
  6. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,3 mm i wycinamy kółeczka.
  7. Około 2-3 mm od brzegu na każdym pierniczku wytłaczamy wgłębienie, a na środku robimy dwie dziurki przy pomocy plastikowej słomki.
  8. Pierniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut.
  9. Przez wystudzone ciasteczka przeciągamy sznurek.
  10. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Św. Mikołaj w zamian za takie ciasteczka na pewno podaruje nam wyjątkowe prezenty. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy