Kolorowe pierniczki na choinkę - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Lukier:Dekoracja:

Przygotowanie

Doroczny konkurs na najpiękniejsze pierniczki na choinkę otwieramy tym przepisem. Do dzieła!

  1. Przygotowujemy blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Zawartość opakowania z piernikiem miksujemy z jajem, wodą, miękką margaryną i dodajemy 1,5 szklanki mąki.
  3. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 – 1 cm i wycinamy z ciasta pierniczki.
  4. Ciasteczka przekładamy na blachę, a następnie wstawiamy do piekarnika na 20 – 25 minut.
  5. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder z przegotowaną wodą i aromatem do ciast.
  6. Polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odcinamy rogi opakowania.
  7. Wystudzone pierniczki dekorujemy polewami i lukrem oraz ozdabiamy posypkami wedle uznania. Dodajemy piki.

No i jak Wasze pierniczki wypadły na tle choinek Waszych znajomych?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy