
Pierniczki nadziewane powidłami
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
15
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 340 g mąki pszennej
 - 2 łyżki miodu
 - 180 g cukru
 - 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
 - 1 łyżeczka cukru cynamonowego Delecta
 - 1 łyżka masła
 - 1 jajo
 - 85 ml mleka
 
- 2 opakowania śliwek suszonych Bakalland
 - 1.5 l soku z pomarańczy
 - laska cynamonu
 - kilka ziaren kardamonu
 
- cukier puder do posypania
 
Przygotowanie
Pierniczki z powidłami to absolutny numer jeden bożonarodzeniowych wypieków. Banalnie proste w przygotowaniu i bajecznie smaczne! Przekonacie się?
- Śliwki moczymy przez noc w soku z pomarańczy z dodatkiem cynamonu i kardamonu.
 - Na drugi dzień przekładamy owoce do rondla i gotujemy do momentu, aż sok odparuje - wtedy usuwamy przyprawy, a śliwki blendujemy.
 - Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
 - Miód do ciasta podgrzewamy w rondelku.
 - Mąkę łączymy z miodem, sodą, cukrem cynamonowym, jajkiem, masłem i mlekiem, po czym wyrabiamy na gładką masę.
 - Ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
 - Na jednym blacie wstępnie “przymierzamy” foremki, zaznaczając delikatnie krawędzie ciastek.
 - W zaznaczonych miejscach rozkładamy powidła śliwkowe.
 - Przygotowany blat przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta i wycinamy pierniki tak, aby w środku każdego z nich znalazło się nadzienie.
 - Pierniczki dociskamy palcami na brzegach, rozkładamy na blaszce w odstępach około 2 cm i pieczemy przez 10-15 minut.
 - Przed podaniem prószymy pierniczki cukrem pudrem.
 - Dekorujemy pikiem.
 
Przyznacie, że w wersji z powidłami w środku są przepyszne.
