Czekoladowiec ze śliwkami i musem z mango
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
- 1 kg śliwek węgierek
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g masła
- 2 duże mango
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki żelatyny Delecta
- 85 ml wody
Przygotowanie
Śliwki to owoce, które zdecydowanie kojarzą się z jesienią. Niestety ta pora roku nie zawsze bywa łaskawa, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis, który połączy ją ze słonecznym latem. Co powiecie na ciasto ze śliwkami i musem mango?
- Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
- Śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w ćwiartki.
- Masło rozpuszczamy, studzimy i przekładamy do miski.
- Mieszankę do wypieku ciasta czekoladowego miksujemy z wodą, jajami i masłem.
- Do gładkiej masy dodajemy śliwki i dokładnie mieszamy łyżką.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy przez około 45 minut.
- Następnie obieramy i kroimy mango, które później blendujemy na gładką masę z 2 płaskimi łyżkami cukru pudru.
- Żelatynę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając ⅓ szklanki wody, a następnie miksujemy razem z masą mango oraz sokiem z cytryny.
- Na ostudzone ciasto wylewamy mus i schładzamy tak, by całość zastygła.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!