Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 1 opakowanie żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
- 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta
Przygotowanie
Piękny, słoneczny, jesienny dzień to idealny czas na spacer. A po porannym spacerze pora na pyszną i rumianą chałkę z żurawiną.
- Przygotowujemy podłużną formę na chałkę, smarując masłem i wysypując mąką.
- Margarynę i mleko podgrzewamy w garnku przez kilka minut, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
- Zawartość opakowania z ciastem mieszamy z jajami i stopniowo wlewamy mleko z margaryną.
- Do ciasta dorzucamy garść żurawiny, zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 minut, nastawiając temperaturę na 180⁰C (bez termoobiegu).
- W gorącej wodzie roztapiamy polewę, odcinamy róg i polewamy wierzch upieczonej chałki, po czym dekorujemy żurawiną.
- Ozdabiamy pikiem.
Jeszcze tylko herbatą z konfiturą lub kawą i wspaniały poranek gotowy.