
Babeczki z porzeczkami
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta czekoladowego Delecta
 - 4 jaja
 - 100 ml wody
 - 200 g margaryny
 - 1 opakowanie orzechów makadamia Bakalland
 - 2 garści obranych czerwonych porzeczek
 
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
 - 12 gałązek czerwonych porzeczek
 
Przygotowanie
Porzeczki to kolejne niedoceniane owoce, które warto wykorzystać w czerwcu w kuchni. Może warto wybrać babeczki?
- Myjemy i suszymy porzeczki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
 - W wysokim naczyniu mieszamy wodę z roztopioną margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy zawartość opakowania z ciastem i miksujemy przez około 4 minuty.
 - Kiedy masa jest gładka, dodajemy do niej posiekane orzechy makadamia oraz dwie garści porzeczek. Mieszamy do połączenia się składników.
 - Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek.
 - Wstawiamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
 - Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy je na 20 minut do wystudzenia.
 - Polewę czekoladową roztapiamy w miseczce z gorącą wodą i oblewamy delikatnie całą powierzchnię babeczki równomiernie.
 - Wierzch babeczki dekorujemy małą gałązką z porzeczkami.
 - W babeczki wbijamy ulubione piki.
 
Kwaśne porzeczki z orzechami i polewą smakują znacznie łagodniej. To idealne orzeźwienie na lato!
