
Drożdżowe z rabarbarem
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
 - 3 jaja
 - 300 ml mleka
 - 100 g margaryny
 - sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
 - skórka otarta z 1 pomarańczy
 
- 0.5 kg rabarbaru
 - 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
 - 4 łyżki cukru brązowego
 - 4 łyżki cukru
 - 50 g margaryny
 - 2 łyżki mąki
 
Przygotowanie
Przepis prosty i smaczny jak u babci - klasyczne i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem warto zrobić, kiedy tylko pojawi się on na straganach.
- Przygotowujemy kwadratową formę i wykładamy ją papierem do pieczenia.
 - Mleko podgrzewamy z margaryną aż do momentu rozpuszczenia, po czym studzimy do tempereatury około 40ºC.
 - Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja, sok i skórkę z pomarańczy i stopniowo wlewamy mleko z margaryną, a następnie miksujemy przez około 5 minut.
 - Gotową masę przekładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
 - Rabarbar myjemy i kroimy na grube plastry, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
 - Rabarbar równomiernie wykładamy na wyrośnięte ciasto.
 - Mąkę, masło i cukier rozcieramy w palcach aż powstanie kruszonka, którą posypujemy rabarbar (można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach).
 - Na koniec wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
 - Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180ºC około 40–50 minut do złocistego koloru kruszonki.
 - Dekorujemy ulubionym pikiem.
 
Ciasto zniknie, zanim się obejrzycie. Smacznego!
