Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 mały seler
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietany
- 200 g startego sera gouda
- garść suszonych śliwek Bakalland
- 150 g wędzonego boczku
- 2 jaja
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Pożywne i sycące dania są najlepszym wyborem na pochmurne dni. Aromatyczna tarta z selerem i boczkiem to jedna z takich propozycji.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Selera obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które następnie podsmażamy na maśle przez 10 minut.
- Starty na grubych oczkach ser mieszamy ze śmietaną, jajami oraz solą i pieprzem.
- Mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto. Na nadzienie wykładamy podsmażone plasterki selera, pokrojony w kostkę boczek oraz suszone śliwki.
- Prószymy całość pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut, aż całość dobrze się zarumieni.
- W gotową tartę wbijamy ulubiony pik.
Wędzona śliwka i ser to idealne dodatki, dzięki którym tarta sprawdzi się jako wyjątkowy posiłek dla całej rodziny.