Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 średnie ugotowane buraki
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki miodu
- 1 jabłko
- 1 łyżka kminku
- kilka kropli octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Buraki, karmelizowana cebula i jabłko to zestaw idealny. Doprawiony nutą kminku smakuje jak ambrozja. Spróbujecie?
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle.
- Gdy cebula będzie szklista dodajemy sól, pieprz i miód.
- Buraczki ścieramy na tarce, doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
- Wykładamy buraczki na podpieczoną tartę, uzupełniamy na brzegach karmelizowaną cebulą, układamy pokrojone w plastry jabłko na wierzchu i wsadzamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Po wyjęciu gotowej tarty kropimy ją kilkoma kroplami octu balsamicznego.
- Gotową tartę dekorujemy pikiem.
Tarta z burakami to znakomite danie na lunch czy obiad do pracy - kombinacja smaków jest zachwycająca!